Bij teamcoaching gaat het over ‘collectief leren’: hoe functioneren wij als team? Welk potentieel hebben wij in huis? Hoe kunnen we de kennis, ervaring en kwaliteiten in ons team meer benutten? Hoe kunnen we meer ‘inclusief’ denken en doen? Hoe lost ons team spanning, conflicten, problemen op? Hoe werkt ons ‘collectieve brein’?
Teamcoaching richt zich daarom op het team als collectief en niet op het functioneren van individuele teamleden. Teamcoaching richt zich op het team als systeem, met een eigen opgave, een eigen dynamiek, eigen overlevingsstrategieën, eigen patronen.
“We merken dat we als team niet veel verder komen. Telkens als we denken een volgende stap te kunnen zetten komt er weer ‘oud zeer’ naar boven, waardoor het proces stagneert. Om moedeloos van te worden”.
Soms hebben teams een verborgen opgave. Soms zijn teams extra gevoelig voor dynamieken die spelen op een andere plek of een ander niveau in de organisatie. Dan nemen zij als het ware het conflict over zonder zich daarvan bewust te zijn. Daarom gaat voor mij teamcoaching verder dan verbetering van communicatie, samenwerking, resultaatgerichtheid. Om écht verder te komen is het essentieel om onder de waterlijn te kijken welk potentieel daar verborgen ligt.
Hoe krijgen we meer zicht op ‘de onderstroom’ in ons team? Wat is eigenlijk onze opgave? Wat is onze legitimiteit? Hoe kunnen we afscheid nemen van patronen en mechanismen die ons niet meer helpen? Wat kunnen we daarvoor in de plaats creëren? Hoe komen we als team écht in beweging? En hoe kunnen we die beweging, die verandering goed richten?
Ik werk samen met teams in het vinden van antwoorden op deze vragen. Door inzicht te creëren in de ontwikkelingsfase waarin het team zich bevindt. Door het teampotentieel te laten (her)ontdekken en manieren te vinden om dit potentieel volop te gaan benutten. Samen van betekenis zijn kan pas als de teamdoelen helder zijn en als ieder teamlid zijn eigen plek en opgave kent in het team. Dan kan ieder individueel én in teamverband een betekenisvolle bijdrage leveren aan het geheel. Dan komt het collectief in beweging. Dan gaat het weer stromen.